Slovenská filharmónia bilancovala činnosť za rok 2011

09.05.2012 Bratislava

Bratislava 9. mája (TASR) – Tri umelecké telesá Slovenskej filharmónie (SF) – Orchester Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor a Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala odohrali v minulom roku celkom 141 koncertov doma aj v zahraničí. Navštívilo ich viac ako 66 tisíc divákov. Vyplýva to z Výročnej správy o činnosti Slovenskej filharmónie za rok 2011, ktorú dnes vo forme verejného odpočtu prezentoval generálny riaditeľ Marian Lapšanský.

Náklady na činnosť v roku 2011 predstavovali sumu 7.203.397 eur a výnosy 7.212.924 eur (v tom vlastné výnosy vo výške 1.413.823 eur). Filharmónia tak vykázala kladný hospodársky výsledok vo výške 9527 eur. K 31.12.2011 vykazuje organizácia priemerný stav 257 zamestnancov, priemerná mesačná mzda je 864 eur.

SF je hlavným organizátorom Bratislavských hudobných slávností. Na prelome novembra a decembra minulého roku sa uskutočnil už 47. ročník tohto podujatia, ktorý ponúkol 27 koncertov, pri ktorých sa predstavili interpreti z 20 krajín. Medzi nimi aj čestná prezidentka Bratislavských hudobných slávností (BHS) a svetová operná sólistka Edita Gruberová.

V decembri 2011 bola ukončená rekonštrukcia budovy Reduty, ktorá je sídlom SF. Slávnostným koncertom bola 26. januára opäť otvorená pre návštevníkov koncertných podujatí. V apríli 2009 musela SF pre havarijný stav opustiť tieto priestory, do ktorých sa po 33 mesiacoch znova vrátila. Samotné rekonštrukčné práce sa začali v decembri 2009.

"Rok 2011 bol pre Slovenskú filharmóniu ťažší. Mali sme menší príjem ako po iné roky, aj z toho dôvodu, že nám odpadli príjmy z prenájmov priestorov v Redute, ale aj z dôvodu, že sme mali zvýšené náklady na náhradné priestory, dokončovacie práce a na sťahovanie späť do Reduty. Veľmi sme sa tešili hlavne, že sa podarilo dodržať termín, tá Reduta je skutočne krásna a myslím si, že obidve sály aj ďalšie koncertné priestory budú slúžiť k plnej spokojnosti," povedal pre TASR pri dnešnom odpočte generálny riaditeľ Marián Lapšanský.

Aj dve udalosti najbližších dní sa viažu k roku 2011 a rekonštrukcii objektu Reduty. Už vo štvrtok, 10. mája bude slávnostne otvorený nový priestor Slovenskej filharmónie - architektonicky vynovené a presklené pôvodné nádvorie, ktoré bude slúžiť pre podujatia rôznorodých hudobných žánrov počas letných mesiacov. Nový priestor bude niesť meno popredného nórskeho spisovateľa Björnstjerne Björnsona, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru.

Druhou udalosťou bude slávnostný koncert pri príležitosti inaugurácie nového organa, ktorý sa uskutoční v nedeľu 20. mája v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie. Zhotoviteľom nového nástroja v novozrekonštruovanej Redute je rakúska firma Rieger Orgelbau GmbH.

Organ pre Slovenskú filharmóniu má 66 registrov a 3 manuály a patrí tak k najväčším píšťalovým organom na Slovensku. Interpretmi slávnostného koncertu budú viacerí poprední slovenskí organisti – Imrich Szabó, Zuzana Ferjenčíková, Bernadetta Šuňavská, Ján Vladimír Michalko, Monika Melcová a Ferdinand Klinda.
 

Vyberte región